Curs SIV, Macedonia, Lacul Ohrid

Curs SIV, Macedonia, Lacul Ohrid

In perioada 20-29 iunie 2018 am participat la cel de-al doilea SIV din viata mea, organizat de catre Sky-Camp Bulgaria, instructor Ivo Gerov.

Cum a fost? Misto! Mai merg.

Recunosc ca la inceputul vietii mele de pilot de parapanta stiam ca se recomanda sa faci SIV, ca te ajuta, bla bla… dar nu i-am acordat importanta. Preluasem “din popor” credinta ca daca stii sa zbori activ nu-ti trebe SIV, ca ce faci acolo e diferit de ce se intampla in realitate, ca mi-am provocat si eu 2-3 inchideri si deja “ma stiu”. Mi-a trebuit 2 ani sa realizez ca am o atitudine ingnoranta si idioata. Ma bucur ca am inteles cat sunt de importante cursurile, inainte sa imi para rau. Nu este despre bifat o lista de manevre de pe o foaie, ci despre a incerca sa intelegi ce se intampla cu tine si aripa, despre a te perfectiona si a creste gradul tau de siguranta in zbor.

Dupa primul SIV am avut sechele si frici, mi-a trebuit vreo 2 luni sa trec peste frica de front stall. Dupa al doilea curs SIV, unde am facut mult mai multe, inclusiv cateva full stalluri, a fost mai bine, m-am simtit mai increzatoare si mai stapana pe mine. In plus, participand la concursuri, am inceput sa zbor in tot felul de conditii si foarte mult pe speed, deci SIV – ul era absolut necesar pentru siguranta mea. Chiar mi-am promis ca voi face tot posibilul sa particip macar la un SIV pe an.

Tot din cauza atitudinii gresite, am ajuns sa fac SIV direct cu o aripa EN C. Nu recomand! M-a ajutat faptul ca aveam peste 300 de ore  de zbor cu aripa asta. Cu toate astea a fost stresant pe alocuri. Deci … daca nu ai apucat sa faci SIV cat ai zburat o aripa EN A, atunci fa-l cat zbori o aripa EN B. Si nu-l fa de capul tau, ca vei ramane cu deprinderi gresite sau nu vei reusi sa vezi ce nu faci bine, chiar daca tu ai impresia ca a fost bine.

Am realizat ca “in popor” se considera ca orice manevra pe care o faci la SIV, tre sa iasa ca la carte. Este gresit. Este chiar bine sa faci greseli, acolo e locul sa gresesti, ca ai apa sub tine. Eu am invatat multe dintr-un full stall, in care nu am fost atenta la simetrie si nu a iesit ca la carte (ultimul exercitiu din filmulet). M-au pleznit chingile peste obraz bine, ca m-a durut falcuta vreo 2 zile :)) . Initial am fost dezamagita de el si abia dupa un timp am inteles ca a fost ok. Am realizat cat de folositor mi-a fost atunci cand m-a luat prin surprindere un dust devil si aveam altitudine mica fata de sol.

Din pacate nu am filmari cu toate manevrele, insa am cateva stall-uri.